We hebben het al enkele verschillende keren gehad over het brandstof verbruik van de auto, de soorten benzine en tanken in het buitenland. Om deze reden leek mij het interessant om het te hebben over de plekken waar je kan tanken in Nederland: De tankstations. De tankstations in Nederland veranderen jaarlijks. Door nieuwe ontwikkelingen zoals pinnen en contactdoos betalen zijn steeds meer benzinestations onbemand. Dit betekent ook dat er geen winkel bij het tankstation zit. Dit zijn de onderdelen die ik ga vertellen in deze blog. De onderwerpen die worden besproken zijn: het koopgedrag van de consument bij tankstations, de ontwikkelingen en kansen en bedreigingen bij tankstations.

Het koopgedrag bij tankstations
In de tankstations wordt regelmatig wat gekocht. Even tanken en snel een kopje koffie, een ontbijtje, een flesje water of misschien zelfs wel avond eten. Vooral als je een functie hebt in de logistieke sector of als je een vertegenwoordiger bent en veel onderweg bent ben je vast wel eens in de verleiding gekomen om je geld te spenderen bij een tankstation. Er zijn tegenwoordig zelfs al supermarkten zoals de Albert Heijn To Go die zich vestigen langs de snelweg. Steeds meer consumenten eisen een steeds breder brandstof aanbod. Dit komt omdat er steeds meer soorten en zuinigere soorten benzine en diesel zijn.

De consument komt bij een tankstation voor gemak en dit is terug te zien in het koop gedrag. Het is niet meer even tanken en weg wezen. Het staat steeds meer in het kader van een korte pauze. Ze willen een snelle bediening, een goede shopinrichting en een divers aanbod. Je ziet dat de vraag naar gezonde producten toeneemt. De klant hecht steeds minder waarde aan junkfood en wilt relatief gezonde producten. Het meest geld wordt (naast brandstof) nog steeds uitgegeven aan koffie en broodjes.

Ontwikkelingen tankstations
Net zoals in heel veel branches wordt het onderscheidend vermogen gecreëerd doormiddel van een lage prijs. Tanken moet soms gewoon productief en deze twee redenen zorgen ervoor dat de helft van de Nederlandse tankstations onbemand is. Je hoeft niet altijd een broodje te kopen als je gaat tanken. Je ziet vooral in dorpen en langs de provinciale wegen in Nederland dat er steeds meer tankstations onbemand zijn. Dit heeft ook te maken met het kosten plaatje. Personeel is vaak een grote kosten bost op de balans en door deze weg te laten is het mogelijk om een heleboel. Hoewel de omzet dus lager is bij deze tankstations kunnen de lage exploitatiekosten er voor zorgen dat de tankstations rendabel zijn en blijven.

We zien ook steeds meer dat een tankstation de één of de ander is. Je bent of een onbemand tankstation of je gaat volledig op de service en het creëren van customer experience. Er komt in de toekomst weinig ruimte voor iedereen die hier tussen wilt zitten.

Kansen en bedreigingen
De Rabobank heeft een lijst gemaakt met kansen en bedreigingen van tankstations. Als eerst gaan we kijken naar de kansen van de tankstations, vervolgens worden de bedreigingen in kaart gebracht.

Kansen
De grootste kans die hier ligt is waarschijnlijk de elektrische auto. Deze auto is in populariteit aan het stijgen en de behoefte aan oplaad palen onderweg gaat dus toenemen. We zien dat het aantal laadpalen bij tankstations al 7 keer zo groot geworden is in de afgelopen 5 jaar. Hiernaast kunnen tankstations inspelen op de vraag naar gezondere producten. Zoals eerder gezegd neemt de vraag naar deze producten toe. Het is de doelstelling om klantenbinding te realiseren in de komende jaren. Met behulp van mobiele applicaties en telefoons is het de bedoeling om de klant echt aan het tankstation te binden. Je kan op verschillende apps veel informatie vinden over de tankstations. De locatie van de tankstations, aanbiedingen en extra informatie zijn hier voorbeelden van.

Deze extra informatie is ook nodig want elke markt en dus ook de tankstation markt wordt steeds transparanter. Het is voor de consument steeds makkelijker om informatie te vergelijken via het internet.

Bedreigingen
In Nederland blijven de belastingen en accijns stijgen. Vooral veel tankstations die zich aan de grens vestigen gaan het lastig krijgen in de toekomst. Door zuinigere auto’s wordt het steeds rendabeler om verder te rijden om te tanken. Je gebruikt namelijk toch minder brandstof op de heen en terug weg. Hiernaast worden auto’s steeds zuiniger en dit zorgt ervoor dat ze steeds minder gebruik hoeven te maken van de tankstations.

Je ziet dat de verschuivingen hand-in-hand gaan met de technologische ontwikkelingen zoals elektrische auto’s. Hiernaast wil de consument steeds meer gemakt. Het wordt tankstations steeds belangrijk om te kijken wat het doel is van de tankstation en op welke geografische liggingen ze welk concept toe willen passen. Ga je voor een onbemand tankstation of voor de volledige service?