Tanken in Nederland is duur. Als je Nederland met andere landen vergelijkt hebben wij de duurste literprijs van Europa. Dat je dus graag in een ander land wilt gaan tanken is niet zo gek. Zeker Nederlanders die vlak bij de Duitse grens wonen rijden graag de grens over om te tanken. Het goedkoopste tanken kan nog steeds in Luxemburg. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten als je niet in Nederland gaat tanken.

Ten eerste verschillen de namen voor de brandstoffen per land. In Duitsland bijvoorbeeld is Euro 95 = Superbenzin/Super 95. Euro 98 = Superplus 98 en LPG = Autogas. Het lijkt wel een beetje op elkaar maar het is handig als je weet dat er verschillende benamingen zijn.

Als je benzine denkt is het handig om te weten wel octaangetal in in instructieboekje van jouw auto staat. In Nederland heb je Euro 95 en Euro 98. Als je dan gaat tanken moet je de benzine nemen met hetzelfde octaangetal. In sommige landen zoals Duitsland is er ook nog octaangetal 91. Echter zijn er nog maar weinig auto’s die geschikt zijn voor deze benzine. In Duitsland heet deze soort benzine Normalbenzin. Je moet deze benzine dus zeker niet nemen.

Voor dieselrijders is het opletten dat er ook biodiesel bestaat. In Duitsland is deze soort diesel erg populair omdat er geen accijns op zit. Deze plantaardige diesel is alleen geschikt voor bepaalde voertuigen. Tegenwoordig gebruiken bijna alleen vrachtwagens de biologische diesel. Het is belangrijk dat je je niet laat verleiden door het prijsverschil. Het kan niet goed voor de motor zijn als je deze soort diesel kiest.

Gebruikt jouw auto LPG? Dan moet je in het buitenland ook goed opletten. De Nederlandse bajonetaansluiting wordt in het buitenland nauwelijks gebruikt. Je hebt dus zelf een verloopnippel nodig om die bij de tankstations te gebruiken. Zorg dus dat je de goede nippel mee neemt. De nippel verschilt namelijk als je kijkt naar Spanje, Italië of Engeland.

Als je met de auto op vakantie gaat is het dus voordelig om niet in Nederland te tanken. Tank dus zeker snel over de grens. Ook als je onderweg naar Nederland gaat is het verstandig om de tank nog snel vol te gooien voordat je over de grens gaat. Het loont wel om te stoppen bij een tankstation buiten de snelweg. Tankstations langs de snelweg zijn altijd duurder dan een tankstation in een dorpje. Dat merk je ook aan de prijzen van eten en drinken in het tankstation. De ANWB heeft hier heeft hier in 2016 onderzoek naar gedaan. Een medewerkers ging langs 150 tankstation in negen vakantielanden. Daar werd een volle tank en wat snacks bij elkaar opgeteld en de resultaten waren schokkend. Het prijsverschil van een liter brandstof tussen de duurste en goedkoopste pomp in Frankrijk lag op 21 cent. In Italië was dat zelfs 37 cent. Met name de verschillen tussen drankjes was erg hoog.

Wil je nooit meer verkeerd tanken als je in het buitenland bent? Centraal Beheer Achmea heeft daar een handige app voor: ‘Even tanken’. Hiermee kun je checken welke brandstof je moet tanken in het buitenland. Als je fout hebt getankt kun je ook hulp krijgen. De app is voor Apple en Android apparaten gratis te downloaden.