In Europa kunnen de prijzen voor diesel, benzine en lpg aanzienlijk verschillen van land tot land. Dat komt vooral door de grote verschillen in heffing van accijnzen tussen de landen. Nederland hoort wat betreft de prijzen van brandstof bij de koplopers van Europa. Naast het land waar je tankt, kan de prijs ook verschillen naargelang de plaats waar je tankt. Meestal vind je de hoogste benzineprijzen langs de autosnelwegen. Om zo goedkoop mogelijk te kunnen tanken, is het handig om te weten waar in Europa je relatief goedkopere tankstations kan vinden. Zo kan je op je vakantie toch tientallen euro’s besparen die je dan aan leukere dingen kan uitgeven.

 

Actuele brandstofprijzen

Een overzicht van de huidige brandstofprijzen in Europa kan je vinden bij de volgende instanties. Meestal is de prijs van benzine bij een tankstation langs de snelweg als leidraad gekozen, dus in realiteit kan je vaak nog iets goedkoper tanken.

  • Belgische VAB, Europese Brandstofprijzen
  • Zwitserse TCS, Gemiddelde prijzen voor benzine en diesel in Europa
  • com, actueel overzicht van LPG-prijzen in Europa

Goedkoper tanken in verschillende landen

Zoals eerder vermeld is het dus vaak veel duurder om te tanken in de tankstations langs de autosnelweg. Dat geldt zowel in Nederland als in Duitsland en Frankrijk. Vaak kan je op minder dan een kilometer van de tol- en snelwegen een goedkoper tankstation vinden. Daar hoef je meestal ook veel minder lang te wachten op je beurt. Hier geven we wat informatie en tips om goedkoper te tanken in verschillende Europese landen.

Duitsland

Niet zo ver van de Autobahn kan je in Duitsland meestal een tankstation vinden dat goedkoper is. De wachttijden zijn er ook minder lang, zeker in de vakantieperiode is dat handig. Bij de Duitse automobilistenvereniging ADAC kan je een overzicht vinden van goedkope tankstations langs de Autobahn.

Tip 1: Tank bij Autohof, dat zijn grote parkeerterreinen met voorzieningen voor vrachtwagens. De prijzen kunnen er tot 10 cent per liter lager liggen. Meestal is een Autohof aangeduid met pijltjes vanaf de Autobahn en ligt het slechts een hondertal meter van de afslag.

Tip 2: Site voor goedkope tankstations. Bij Clever Tanken geef je een Duitse plaats of postcode in en je krijgt een overzicht van de prijzen van alle tankstations in de buurt.

 

Frankrijk

In Frankrijk vind je de goedkope tankstations meestal in de buurt van grote supermarkten oftewel hypermarchés. Meestal kan je er komen door de wegwijzers met centre commercial te volgen. Vooral voor diesel is er een groot prijsverschil tussen tanken langs de autowegen en langs gewone wegen.

Tip 1: Op Carbeo.com vind je de tankstations met de laagste prijzen voor een bepaalde plaats.

Tip 2: In veel Franse tankstations langs de snelweg kan je enkel nog Euro 95 E10 tanken in plaats van de gewone Euro 95. Dat is een loodvrije eurosuper met ethanol. Die is niet voor alle auto’s geschikt. Let dus goed op en check op voorhand even of jouw wagen deze benzine mag tanken.

 

Luxemburg

Meestal is tanken in Luxemburg nog steeds goedkoper dan in de omringende landen, maar het verschil is wel kleiner aan het worden. Momenteel is benzine nog zo’n 25% en diesel 20% goedkoper in Luxemburg dan in Nederland. Bij alle Luxemburgse tankstations zijn de prijzen ongeveer gelijk.

Tip: vanuit Nederland en België zijn de tankstations langs de snelwegen A6 Capellen en A3 Berchem het handigst gelegen. In het vakantieseizoen kunnen er wel lange wachtrijen ontstaan.

 

Spanje

In Spanje is benzine en diesel over het algemeen goedkoper dan in de bovenstaande landen. Ben je dus op reis naar Spanje, is het handig om te weten dat je in Frankrijk best wacht met tanken tot je in Spanje bent. Ook hier is het verschil de laatste jaren wel minder groot geworden. Op de Canarische Eilanden is benzine zeer goedkoop omdat er geen accijnsheffing op zit. Als je een auto huurt, hoef je je daar dus geen zorgen te maken om de benzinerekening.