Nu jullie de eerste blog gelezen hebben is het hek van de dam. In deze blog ga ik jullie vertellen over de soorten benzine. Benzine is namelijk niet gewoon benzine, er zijn verschillende varianten mogelijk en deze varianten hebben allemaal hun eigenvoordelen voor hun eigen prijs. De soorten benzine die ik ga beschrijven zijn Euro 95 en Euro 98, E10, Blue One en E85

Voordat ik ga vertellen over de soorten benzine lijkt het mij verstandig om eerst is te vertellen wat benzine precies is. De brandstof benzine is opgebouwd uit meerdere koolwaterstoffen. Deze koolwaterstof is opgebouwd uit twee atomen, koolstof (C) en waterstof (H). Benzine is een samenstelling van ongeveer 4 tot 12 koolstofatomen. Benzine bestaat uit een gedestilleerde vorm van aardolie en heeft een lage viscositeit. Viscositeit heeft te maken met de stroperigheid van een vloeistof, oftewel hoe dik het is. Een lage viscositeit betekent dat het waterig is. Benzine heeft de naam te danken aan de stof benzeen. Hoewel de stof benzeen nauwelijks voorkomt in benzine is de naam er toch afkomstig van. Van benzeen is het namelijk aangetoond dat het kanker kan opwekken.

Euro 95 & 98
Tot zover een klein stukje geschiedenis van benzine. Nu we dit hebben gehad gaan we weer terug naar de soorten benzine. Ik begin met euro 95 en 98 omdat dit waarschijnlijk de meest bekende en voorkomende soorten zijn.

De euro soorten euro worden vaak ook bestempeld als eurosuper 95 en eurosuper 98.Euro 95 bevat 5 heptaan en een octaangetal van 95. Euro 95 heeft een hoger heptaan gehalte dan euro 98 en het wordt om deze reden meer gebruikt bij langzamere auto’s. Dat is gelijk het grote verschil tussen deze soorten benzine. Euro 98 is door de lage heptaan namelijk geschikter voor de auto’s met meer power. Het octaan gehalte heeft weer te maken met de viscositeit. Euro 98 is dikker en sport auto’s hebben een hogere compressie verhouding. Er bestaat dus correlatie tussen deze twee gegevens. Het is geen overbodige informatie om te weten dat een auto gemaakt is voor een bepaalt heptaan niveau. Als de motor euro 98 nodig heeft en je tankt euro 95 kunnen de benzine dampen overgaan tot zelfontbranding en dit kan schade aan de motor aanbrengen. Euro 95 kan bij vrijwel ieder tankstation getankt worden. Dit geldt helaas niet voor euro 98. Hiervoor moet je wat verder zoeken en kan je helaas nog maar bij enkele tankstations terecht. Het is nog mogelijk om 98 te tanken bij een BP (ultimate ongelood 98), Tango (Tango super plus) en Tinq (Super ongelood 98). Toch is het bij deze merken niet altijd zo dat het mogelijk is om euro 98 te tanken. Informeer jezelf dus goed van te voren

E10
Van alle benzine soorten is E10 een variant die milieu vriendelijk schijnt te zijn. In E10 is een minder grote hoeveelheid fossiele brandstof aanwezig dan de ‘normale’ benzine soorten. Hierdoor stoot je auto minder co2 uit. E10 bestaat voor ongeveer 10 procent uit ethanol, hier komt de naam E10 ook vandaan. Toch is de milieu vriendelijkheid van E10 in twijfel te trekken omdat er relatief veel co2 vrijkomt bij de productie van ethanol. Euro 95 is in feite ook E5 en je raadt het al euro 98 is in principe E2

Blue One
Deze vorm van brandstof behoort tot één van de nieuwere benzine soorten. Het principe is hetzelfde als dat van E10. Blue One is nog maar enkele maarten op de markt en het stoot minder co2 uit door de combinatie van benzine en bio-ethanol. Er zijn nog maar weinig autofabrikanten die kennis en expertise hebben van Blue One en hierom raadt de ANWB het tot nu toe nog af om er gebruikt van te maken. Het gebruik is tot nu toe nog op eigen risico.

E85
Van alle benzine soorten moet je bij de E85 waarschijnlijk het meest voorzichtig zijn. De brandstof bestaat namelijk voor 85 procent uit bio-ethanol en 15 procent uit benzine. Het is een milieu vriendelijke brandstof, maar wees er van bewust dat het niet voor iedere auto geschikt is! Het is een dik mengsel en bevat een lage zelfontbranding. Er zijn bepaalde merken die de mogelijkheid bieden om E85 te tanken. Onder andere Audi (vanaf 2013), Bentley (vanaf 2011), Jaguar (vanaf 2015), Nissan (sinds 2005) Ford (vanaf 1999), Volkswagen (vanaf 2012), Mercedes-Benz (vanaf 2003) en Mazda (vanaf 1999) kunnen de brandstof verwerken. Toch wil ik jullie er nogmaals benadrukken dat je er zeker van moet zijn dat je voertuig deze brandstof kan hanteren. Als je er niet zeker van bent, zorg er dan voor dat je je goed van te voren laat informeren of contact opneemt met iemand die de benodigde kennis en expertise bezit.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel soorten benzine op de markt. Het is niet zoals bij diesel dat er maar één soort verkrijgbaar is. Doordat het aanbod divers is, is belangrijk om kennis van je auto te hebben en te weten welke benzine soort je wel en vooral niet in je auto kan tanken.